Cherbourg – Dunkerque
June 28 2020

På fredag åkte vi vidare från Cherbourg i mycket svag västlig vind, så svag att vi fick ta till järngenuan för att komma framåt. Det blev att köra hela dagen och natten längs en rutt över Seinebukten som maximerade nyttan av tidvattenströmmarna. Tyvärr friskade vinden i lite senare än utlovat, så vi blev i alla fall ett par timmar försenade till Calais, vad tidvattnet beträffade.

Vinden var redan uppe över 20kn och vi plattlänsade för revad stor förbi Bologne, när vi blev bordade av franska kustbevakningen. De sökte igenom båten på jakt efter droger, vapen etc, men hittade inget.

De var nog annars vänliga och så, men en liten reprimand till dem: av någon orsak hade de öppnat ett fönster i styrbords aktre hytt och glömt att stänga det igen. Med tanke på vädret kunde det ha gått riktigt illa, men tur nog så hade det bara kommit några droppar in då vi upptäckte det öppna fönstret ett par timmar senare.

Eftersom vi alltså var sena, fick vi en 3kn ström mot oss vid smalaste stället på kanalen. Det var västlig vind med över 30 knop i byarna och vind mot ström är ju aldrig en bra kombination. Vi fortsatte för bara storsegel med ett rev och gjorde 8-9 knop genom vattnet, kring 6 knop över grund. Men man fick nog hålla tungan rätt i mun i den krabba sjön.

 

fter Calais vände strömmen småningom med igen och sista biten mot Dunkerque gjorde vi 11 knop över grund, fortfarande för bara storseglet. Halv sex på lördagen lade vi till vid YC Mer du Nord, där en mycket vänlig ung dam visade oss till platsen vi bokat tre timmar tidigare per telefon.


51º 02.609n 2º 22.345e