Day 9 – Atlantic West to East
May 25 2020

Det är nu ett par dygn sedan vi lämnade lättvindsbältet bakom oss. Vinden har ökat till mellan 13 och 20 knop och blåser stadigt kring NO, dvs rakt emot om man vill till Azorerna. Vi stångas alltså mot både präktiga vågor och lätt motström och seglar nästan bidevind, så pass mycket lägre att vi kan hålla någorlunda fart genom vågorna. Vi väntar på att vinden ska vrida till öster om NO innan vi gör ett slag norrut. Tyvärr finns det ingen chans till västliga vindar, eftersom ett annat kraftigt högtryck delcentrum ligger norr om oss, så pass långt ifrån att det inte lönar sig att försöka passera norr om det. Så vi får nog leva med motvind tills vi kommer nära Horta och väster om högtrycket då vinden bör vrida till nord.

Det börjar bli klart kyligare, idag som mest 23 grader och slutet på sötebrödsdagarna markerades av att jag tappade min ena flip-flop överbord medan jag sydde en lapp över en reva i storseglet. Fick ta på mig de varmare sandalerna istället.

För ett par nätter sedan hade vi en hel del åskväder, medan det förra natten bara var en del regnskurar på gång. Inatt har vi tillsvidare haft klart väder, så vindbyarna har uteblivit. Vi har de senaste dagarna förlitat oss nästan helt på vårt vindroder, The Hebridean, förutom då vi tvingats ersätta de sönderskavda kontrollinorna.

Vi är nu c. halvvägs till Horta, men det blev ingen gourmandisk festmåltid, eftersom vi hela tiden ligger på örat och skumpar och slår kraftigt. Vi får ta igen det senare.


26º 58.625n 47º 10.476w
COG 80°
SOG 5.3kn
Vind 20° 15kn
1166NM till Horta