Day 13 – Atlantic West to East
May 29 2020

Vi håller fortfarande nordlig kurs för styrborts halsar, men börjar närma oss högtrycksryggen och vinden har undan för undan avtagit under dagen. Imorgon väntar vi oss ett vrid mot nord, så att vi kan göra slag och sätta kurs mot Horta.

Vi har idag siktat den första segelbåten sedan vi lämnade Martinique (!), en 16m lång (enligt AIS) båt som hann upp oss rakt akterifrån, men satte en lägre kurs så att vi aldrig kom närmare än 3 distanser från varandra. Inte alltför tätt mellan båtarna här inte. Vi såg också nyss ett flygplan, tredje eller fjärde vi sett under färden – inte alltför tätt mellan dem heller i dessa tider!

Vinden är som sagt måttlig och då den emellanåt håller andan här nere vid havsytan, händer det att vindrodret tappar bort sig och t.o.m. gör slag så att man manuellt får gå och göra en hastig kovändning för att komma på rätt spår.
Kallt börjar det också bli. Bara 21° i vattnet och när solen går ner kan det bil riktigt kyligt i vinden eftersom luftfuktigheten är hög. Imorgon ska vi gräva fram ett täcke att värma oss med till natten. Vi har också haft sällskap av en hel del Portugisiska örlogsmän, fast de seglade förstås i motsatt riktning. Snart ska väl också horder av delfiner börja visa sig.

Eftersom det varit ganska mulet de senaste dagarna har vi haft ont om ström, då solpanelerna inte fått så mycket mat. Idag var det dock lite mera sol och igen får man förvåna sig över solpanelens laddningsregulator. Vete tipporna hur den borde vara inställd – litiumbatteriernas max spänning är 13.5V, laddningsregulatorn är ställd att slå av vid 14.2, men när batterierna är ganska tomma och solen gassar kommer spänningen upp i 14.2 redan vid drygt 50% laddning i batterierna! Då slår regulator om till float 🙁
Vi hoppas i alla fall på en solig dag mitt i högtrycket imorgon, så att vi får både värme och fyllda batterier.


33º 24.235n 43º 15.628w
COG 10°
SOG 5.5kn
Vind 60° 10kn
773NM till Horta