Day 2 – Horta to the English Canal
June 15 2020

Vi startade igår morse från Horta i frisk nordlig vind, med full fock och två rev i storen, och seglade bidevind förbi västra udden av Sao Jorge och sedan öster om Graciosa. Där mojnade vinden och vi omgavs av kraftiga regnskurar, som förde med sig vindbyar i den annars allt svagare vinden. Vi lyckades dock undvika det mesta av regnet, men pustarna ur molnen fick vi vår beskärda del av. Med risk för flera regnbyar under natten, beslöt vi fortsätta med två rev natten igenom. Vi får ta det här med vinden lite på känn, eftersom vår vindmätare har sagt upp kontraktet och windexen har tagits till heders igen.

Strax före skymningen blev jag varse ett kluckande, som verkade komma närmare ifrån än havet. Det visade sig mycket riktigt att vi hade en del vatten här och där under durken, främst på styrbords sida, eftersom vi gick för babords halsar. Fram med hinken ock svampen alltså. Vattnet visade sig vara sött, så det verkar sannolikt att vi har en läcka nära någon av vattentankarna. Lite tråkigt, men inte direkt alarmerande.

Vid tvåtiden på natten vred vinden nästan 90 grader, vi gjorde slag och kunde köra rakt mot målet. Vi seglar i allmänhet inte dikt bidevind, dels för att hålla lite bättre fart, men också för att vindrodret bättre ska klara av att hålla kursen och inte gå upp i vind.

0230 tog vinden slut, inte direkt oväntat, eftersom vi nu befann oss mitt i lågtrycket. Resten av natten och hela förmiddagen gick alltså för motor.

En flämtande bris byggdes upp på förmiddagen och 1230 hissade vi fulla segel. Emellanåt kom det riktigt bra pustar och vi kom tom upp över 8 knop. Senare på eftermiddagen började vinden dö ut igen och 1700 blev det dags för motorn igen.

Lite sällskap har vi haft av delfiner och dagens höjdpunkt var valen vi siktade 150 m från båten då den kom upp för att andas. Hann tyvärr inte få någon bild.

Vi hoppas komma ut ur bleket under natten eller åtminstone till morgonen. Förhoppningsvis så att vi kommer mera på norra än nordvästra sidan så att vi kan fortsätta i ostliga, i stället för nordostliga vindar.


39º 59.437n 25º 06.707w