Day 4 – Horta to the English Canal
June 16 2020

Igår morse fick vi vind igen. Eftersom det förutspåddes mera vind framåt dagen, började vi med ett rev i storen och starten kursen nästan nordlig, kring 20 grader för styrbords halsar. Vinden ökade undan för undan, helt enligt noter, eftersom vi vi styrde mot kransen utanför lågtryckscentrum. Till natten hade vi redan slagit i tre rev och rullat in focken en bit. Hela dagen gick alltså för bidevind, dystert mulet och blåsigt med motsjö och kraftig lutning hela tiden. Vindrodret fick vi att köra som det skulle, men riktigt högt i vind gick det inte att hålla.

Till natten, då vinden undan för undan mojnade en aning, släppte vi storen en bit i lä, så att det blev bekvämare att sova. Det gick stadigt framåt, om än lite skumpigt, men vi tog tillfälle i akt och lade oss bägge att sova med klockan på ring med jämna mellanrum.

På morgonen började vinden slå emot och efter frukosten beslöt vi oss för att göra slag och styra österut, istället för att fortsätta norrut mot den potentiellt starkare vinden. Dagen har förflutit i mojnande vindar med vindkast hit och dit – skönt med lite sol och stillsam semesterseglig hela dagen, trots att det fortfarande är bidevind. Skulle antagligen ha varit snabbare att fortsätta en bit norrut, men vi håller oss gärna lite lägre för att inte komma för långt in i det kraftigare lågtrycket som väntas om ett par dagar.

Få se om vi kan fortsätta österut genom natten, eller om vi antingen måste ta ett hack norrut när det slår emot, eller stat motor om vinden dör ut. Skön dag hur som helst och hellre det än att ha bråttom och stångas med vind och vågor.


42º 55.792n 22º 49.526w