Day 7 – Horta to the English Canal
June 19 2020

Vacker midsommaraftonsmorgon, sol, blå himmel och svag WNW vind, men lågtrycket lurar i väster.

De senaste dagarna har vi sökt oss mera österut för att undvika de kraftigaste vindarna av lågtrycket, som väntas hit imorgon. De två föregående nätterna har vi fått motorera, då vinden nästan helt dött ut till natten. I förrgår var det ännu vackert, men igår var det mulet och småregnigt hela dagen. Igår var det dock rätt stadig vind kring sydväst, 16-20kn och vi länsade hela dagen, än för babords och än för styrbords halsar för full stor och fock men runt 8 knops fart. På kvällen mojnade vinden småningom och till natten blev det mera slör med kursen kring 60 grader. Vindrodret var inte att lita på i undanvindarna, så Late Laban fick jobba på istället.

Vattentemperaturen är nu nere på 17, så det är ganska kyligt när solen inte värmer.

Vi seglar nu alltså i svag vind mot nordost, i väntan på att vinden ska fylla i från väst. Enligt prognosen torde vinden börja öka tidig eftermiddag och då är planen att vända österut igen. Go with the flow, som det heter. Vinden ska stadigt öka och bli rätt kraftig under morgondagen, men förhoppningsvis börja mojna natten mot söndag, så att vi kan vända till en mera nordostlig kurs igen.

Vi ska inventera förråden och se vad vi kan hitta på att fira midsommarafton med, vilket borde låta sig göras alldeles utmärkt, nu så länge det är svaga till måttliga vindar.

Allt gott och trevlig midsommar till er alla!


44º 30.709n 15º 58.146w