Day 8 – Horta to the English Canal
June 21 2020

Igår hade vi det rätt blåsigt, då svansen av lågtrycket hann fram till oss. Som tur var det en varm front, så vinden var ganska stadig och byarna mestadels från samma riktning som vinden och inte våldsamma och oberäkneliga som vid en kall front.

Vi seglade hela dagen med enbart spirad fock och nästan rak medvind med kurs på vår waypoint. Om allt gått som i Strömsö, så hade vinden mojnat lagom till natten, men nu ökade den fortfarande under kvällen. Vinden var stadigt mellan 22 och 30 knop, gissningsvis, eftersom våra vindinstrument inte fungerar. Prognosen talade om upp till 39kn i byarna, vilket låter alldeles möjligt. Vågorna växte sig större och större framemot kvällen och det blev till sist svårt att hålla ner fören, så att den inte skar upp i nedförsbackarna och båten hamnade tvärs mot vågorna. Efter att ha fått en våg in i sittbrunnen stängde vi luckorna till kajutan för säkerhets skull. Vi konstaterade efteråt att vi hade noterat ett nytt fartrekord, 18.2 knop, säkert ett resultat av den hårda vinden och surfen nedför de stora 5+ m vågorna.

Mot kvällen rullade vi in lite av focken och skar först österut, i tron att det skulle mojna ditåt, men efter att ha laddat ner en ny prognos gippade vi norrut, eftersom det såg trevligare ut åt det hållet. Båten betedde sig mycket lugnare med mindre segel och en skärande kurs mot vågorna och framåt elvasnåret började vinden mojna och sjön att lägga sig en aning. Vi vände tillbaka mot waypointen, c. 50 grader, och natten blev tom stjärnklar och förflöt i övrigt lugnt.

Idag har det varit sol från en blå himmel och en skön slör i dryga 15 knops vind. Dyningen har ökat under dagen och är nästan 4 m, så vi gungar på ganska bra och gör 6-8 knop, fortfarande enbart för spirad fock.


46º 52.462n 9º 43.448w